Monument W.O. II (1949), RoelofarendsveenHet oorlogsmonument in Roelofarendsveen (gemeente Kaag en Braassem) is opgericht als gedenkplaats voor verzet en onderdrukking. Het behelst naast de Tweede Wereldoorlog ook de periode 1840-1940. Het is een beeldengroep van een half liggende mannenfiguur die naar beneden kijkt en een staande vrouwenfiguur die met opgeheven hoofd in de verte ziet. Het beeld is uitgevoerd in donkergrijs greskeramiek en geplaatst op een voetstuk van gewapend beton, bekleed met geelbruin geglazuurde grestegels. Op de voorzijde van het voetstuk is een grestegel aangebracht met een afbeelding van een wegvliegende vredesduif met een korenaar in de snavel.

'ZIJ LEGDEN GETUIGENIS AF
VAN MOED EN TROUW
JEGENS HET VADERLAND'.

Op het plein achter het monument staat de watertoren van Roelofarendsveen. De watertoren is gebouwd in 1932 en is ontworpen door architect Hendrik Sangster. De toren heeft maar liefst een hoogte van 31,5 meter en heeft één waterreservoir van 150 m³. In de watertoren is momenteel op de benedenverdieping een bloemenwinkel (Rodewijk Bloemen van eigenaar Otto Rodewijk - geboren in Roelofarendsveen) gevestigd.

In 1955 bleek de onderhoudstoestand van de toren zeer slecht. De wapening van de betonnen draagconstructie was op veel plaatsen doorgeroest en het cement van de muren liet los. Een grootschalige renovatie was noodzakelijk. Om de toren vochtafstotend te maken werd op de buitenkant een cementpap met granietkorrels gespoten. Deze laag zit er nu, na bijna zestig jaar, nog steeds op. De toren werd er na de behandeling niet fraaier op. In 1932 was de toren nog wit geverfd. De watertoren is inmiddels opgesierd met een metershoge tulp aan alle vier de zijden.

Onderaan de watertoren zie je een spandoek hangen van Veens Bier. Deze brouwerij is een jaar bezig geweest om hun eerste bier te brouwen en in de winkels te krijgen, dit gebeurde 1 december 2020. Het spandoek is een mooie vorm van support your locals.

Reacties