Gorinchem Beer en Monnikskappen en Molen nooit Volmaakt

 

Gorinchem, 27 februari 2021. Het weer van vandaag was grotendeels grijze luchten. Pas vanaf een uur of 14.00 uur brak de zon door en werd de lucht blauw. Voor fotografie wil je vaak wel die zon, maar elk nadeel heeft zijn voordeel en vice versa. Wanneer de zon doorbreekt kan de zon net aan de verkeerde kant staan of er zijn te harde schaduwen. Bovenstaande plaat maakte ik toen ik net arriveerde, 10:48 uur. Onderstaande plaat maakte ik toen ik na een rondje Gorinchem weer op dezelfde plek uitkwam 15:26 uur. Hoewel meer ingezoomd kun je toch duidelijk verschillen zien en beide foto's vind ik interessant.

Verdedigingswerk stenen beer (dam) en monnikskappen (om oversteken van de gracht praktisch onmogelijk te maken) en Molen Nooit Volmaakt (korenmolen) op de achtergrond. Uitzicht vanaf Paardenwater. 

Gorinchem of Gorcum is een vestingstad. De grootste nog complete vesting in het land. Adriaen Anthonisz ontwierp de stad. "Het ontwerp, met als uitgangspunt dat de verschillende bastions elkaar ondersteunen, was vergelijkbaar met dat van alle andere plaatsen waarvoor Anthonisz het ontwerp maakte, zoals Naarden, Wijk bij Duurstede, Hoorn, Muiden, Heusden en Woudrichem – ongeveer dertig in totaal." Bron: ADReacties