De Omnibus


Op het Kraaiennest in Almere is een nieuwe Omnibus school gevestigd, te weten: 'Omnibus Noorderplassen (Oecumenische Daltonschool)'. Voor Kennisnet (Stichting Kennisnet ICT op School) ben ik afgereisd naar deze winderige plek in Noord Nederland om samen met een collega de kids te laten nadenken over de (lees: hun) nieuwe Kennisnet Kids website. Dit open service project heet momenteel 'Kids In De Steigers (K.I.D.S)'. Door actief bezig te zijn met het nieuwe ontwerp van de Kids site en als het ware mee te bouwen, hopen we dat de kids zelf ook meer 'feeling' krijgen met Kennisnet.
Zo wordt Kennisnet momenteel vooral gebruikt om informatie te vinden voor werkstukken en spreekbeurten. Daarnaast spelen alle kids graag games, zowel jongens als meisjes. Andere leuke onderdelen van de huidige kids site liggen te diep verscholen en de meeste kids uit deze klas hebben zoiets als de mooie thema-pagina over het menselijk lichaam nog nooit gezien. Ook is duidelijk dat ze liever een plaatje zien (eventueel ondersteund door een woord) dan alleen een woord. De woorden zelf moeten niet te moeilijk zijn, echte internettermen (forum, poll etc.) zijn qua betekenis op deze leeftijd voor de meeste kids nog niet helder.
De kunst is om de parels van Kennisnet te laten zien en wellicht te schrappen in de hoeveelheid informatie die nu wordt aangeboden. Wel is duidelijk dat ze allemaal liever leren met behulp van de pc dan leren vanuit een leerboek. Dat voor Kennisnet hierin dus nog steeds een belangrijke taak is weggelegd mag duidelijk zijn. Wellicht meer educatieve games zal al een hoop extra kinderen naar Kennisnet doen trekken en ze daarmee verantwoord bezig laten zijn met Internet en de pc. Leuk bezig zijn en nog leren ook, wat wil een ki(n)d nog meer...
Reacties